Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto wesoła biedronka"
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 1375
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 1375
Składniki
Jajka utrzyj z cukrem na puszystą pianę, stopniowo domieszaj mąkę, a pod koniec olej. Ciasto wlej do posmarowanej olejem tortownicy, piecz w 180o C ok. 20 minut. Wystudź biszkopt w formie, potem wyjmij i przekrój w poprzek na pół. Z górnej części wykrój głowę biedronki, a resztę przekrój na pół, aby powstały skrzydełka.
Twaróg z cukrem i jogurtem zmiksuj na gładki krem. Posmaruj nim okrągły biszkopt i przyklej głowę oraz skrzydełka. Zrób polewę – cukier puder zmiksuj z sokiem z cytryny, dodaj 50 ml gorącej wody i ucieraj tak długo, aż powstanie gładka masa. Dodaj kilka kropli barwnika, wymieszaj polewę i natychmiast polej nią skrzydełka. Udekoruj je cukiereczkami.
Masę marcepanową ugnieć, małą część (na usta) oddziel i zafarbuj na czerwono. Czekoladę rozpuść i posmaruj nią głowę biedronki. Trochę czekolady dodaj do masy marcepanowej i zrób z niej czułki. Oczy wykonaj z cukierków, dodaj usta z marcepana. Poczekaj, aż zastygnie, a następnie obrysuj głowę białą polewą.
50 minut; Porcja: 410 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie