Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Westchnienie Beaty to połączenie mocno czekoladowego ciasta z mocno kokosowymi masą i kremem. To z pewnością prawdziwa gratka dla miłośników orzechowych, delikatnie egoztycznych smaków.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5628
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28453
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 73
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5628
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28453
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 73
Składniki
Przygotuj ciasto. Ubij całe jajka z cukrem pudrem do uzyskania puszystej i jasnej masy. Dodaj aromat waniliowy i olej. Ubijaj dalej przez ok. 1 minutę. W osobnej misce przesiej ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Przenieś je do masy jajecznej i dokładnie wymieszaj.
Przygotuj warstwę kokosową. Masło rozpuść i ostudź. W robocie kuchennym lub misce wymieszaj wszystkie składniki warstwy kokosowej z wyłączeniem białek jaj. Białka ubij na sztywno. Delikatnie wmieszaj je do masy kokosowej. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ok. 2/3 ciemnego ciasta. Na to nałóż masę kokosową, a następnie ponownie nałóż pozostałe, ciemne ciasto. Nie musisz go równo wygładzać. Góry i doliny będą potem efektownie wyglądać. Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Ciasto piecz przez 30 minut. Wyjmij je i całkowicie ostudź.
Przygotuj krem kokosowy. Puszkę z mlekiem kokosowym delikatnie otwórz i odlej zgromadzony płyn. Gęstą śmietankę przełóż do miski. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Odstaw do wystudzenia. Śmietankę kokosową ubij mikserem na średnich obrotach przez 3 minuty, pod sam koniec dodając cukier puder i żelatynę. Gdy śmietana stanie się sztywna trzeba natychmiast przestać miksować. Krem kokosowy wyłóż na upieczone ciasto, a tortownicę wstaw do lodówki.
Przygotuj polewę. Czekoladę rozpuść z masłem w kąpieli wodnej. Dobrze wymieszaj oba składniki, by się całkowicie połączyły. Gorącą polewę odstaw do ostudzenia. W momencie, w którym zacznie powoli tężeć, wylej ją na wierzch ciasta. Wstaw do lodówki. Ciasto Westchnienie Beaty podawaj po dobrym schłodzeniu w lodówce, posypane wiórkami kokosowymi.