Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To aromatyczne (dzięki cytrynówce) ciasto ucierane doskonale nadaje się na imprezy, posłużyło jako mój "tort" urodzinowy.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15812
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4786
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 497
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15812
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4786
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 497
Składniki
Masło roztopić w garnku na małym ogniu, poczekać aż ostygnie. W tym czasie z puszki ananasa odlać sok, plastry ananasa pokroić na małe kawałki, 6 odłożyłam na później. Wymieszać, przesianą przez sito, mąkę z proszkiem do pieczenia.
Do masła dodać cukier i cukier wanilinowy, utrzeć mikserem, następnie dodajemy po trochu mąkę i jajka. na końcu wódkę i sok (gdyby ciasto było za rzadkie dodać trochę mąki), ucieramy na gładką masę. Do ciasta wrzucić kawałki ananasa i wymieszać łyżką.
Przelać masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Plastry ananasa ułożyć na wierzchu. Piec około 40 minut w 180 stopniach (grzanie góra-dół).
Kiedy ciasto wystygnie przygotować galaretkę, jak zacznie tężeć wylać na ciasto i schować do lodówki.