Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tanie i proste do przygotowania ciasto na każdą okazję.
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 73
Chcę Wam dziś przedstawić przepis na bardzo delikatne i po prostu wspaniałe c...
Odsłon: 469
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 97
Soczyste i aromatyczne danie na obiad, które przygotujesz w pół godziny. Z do...
Odsłon: 20
Przepis dnia
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 7841
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 73
Chcę Wam dziś przedstawić przepis na bardzo delikatne i po prostu wspaniałe c...
Odsłon: 469
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 97
Soczyste i aromatyczne danie na obiad, które przygotujesz w pół godziny. Z do...
Odsłon: 20
Przepis dnia
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 7841
Składniki
Z litra mleka odlać około 2/3 szklanki i rozprowadzić w nim budyń.
Pozostałą część mleka podgrzać, rozpuścić w nim 1/3 szklanki cukru i zagotować.
Do gotującego się mleka wlać mleko z budyniem, natychmiast dokładnie rozmieszać, doprowadzić do wrzenia i zdjąć ze źródła ciepła.
Z 2,5 szklanki mąki, 100 g margaryny, 2 jajek, 1/3 szklanki cukru, łyżki jogurtu greckiego, 2 łyżeczek proszku do pieczenia zagnieść ciasto.
Przygotowanym ciastem równomiernie wyłożyć dno natłuszczonej i oprószonej mąką blachy o wymiarach około 20x30 cm.
Piec około 15 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Gorący budyń wlać na podpieczony spód ciasta i całość wstawić do piekarnika na czas przygotowywania posypki, czyli na kilka minut.
Z 1 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 100 g margaryny i 2 łyżeczek kakao zagnieść ciasto na posypkę. Powinno być łatwe do pokruszenia.
Blachę z ciastem wyjąć z piekarnika i pokruszyć na wierzch przygotowaną w poprzednim etapie posypkę.
Ciasto wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez około 40 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Na upieczonym, gorącym cieście rozprowadzić masę kajmakową i odstawić do wystudzenia, aby budyń stężał.