Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie, delikatne ciasto z galaretką i ciepłymi lodami. Coś dla tych, którzy cenią sobie mniej słodkie desery
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 4713
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29518
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 198
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19052
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 858
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 4713
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29518
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 198
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19052
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 858
Składniki
Blaszkę o wymiarach 25x36 cm wykładamy folią aluminiową. Na spód układamy herbatniki.
Galartekę cytrynową rozpuszczamy razem z żelatyną w 450 ml wrzątku. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy serek waniliowy a następnie zimną galaretkę. Lekko tężejącą masę przelewamy na herbatniki a następnie delikatnie wciskamy w nią lody (ja obcinam z lodów wafelki, które są na spodzie). Pozostawiamy do całkowitego stężenia.
W międzyczasie rozpuszczamy 2 galaretki i pozostawiamy do wystudzenia. Lekko tężejące wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc).