Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto z cytrynową konfiturą"
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 44447
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 46
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 44447
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 46
Składniki
Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji ok. 1,50 zł.
Białka ubijamy na sztywno z sokiem z cytryny. Następnie dodajemy stopniowo 200 g cukru i ubijamy, aż piana stanie się gęsta, sztywna i błyszcząca. Na koniec łączymy z mąką ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy. Pieczemy 30–35 minut w 140oC.
Rozkładamy lnianą ściereczkę. Posypujemy ją cukrem pudrem i płatkami migdałowymi. Na ściereczkę wykładamy upieczoną bezę. Studzimy.
Serek mascarpone łączymy z jogurtem, 75 g cukru, cukrem waniliowym i miksujemy na gładką masę. Konfiturę podgrzewamy z 3–4 łyżkami wody, aby stała się płynna. Odstawiamy do ostudzenia. 4. Masę serową rozsmarowujemy delikatnie na bezie. Na środek wykładamy płynną konfiturę. Powoli zwijamy roladę, zaczynając od krótszego boku. Wstawiamy do lodówki na pół godziny.Źródło: Rewia