Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z dyni zwiastuje smak jesieni. Wypiek jest bardzo prosty do wykonania – wystarczy zmiksować składniki, włożyć do piekarnika, a godzinę później poczujesz słodycz doprawioną zapachem korzennych przypraw.
Ciasto Haneczka jest wykwintne jak napoleonka. Wygląda na pracochłonne, ale j...
Odsłon: 1426
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17777
Przepis przywiozłam od rodziny z Borysławic. Pączki z tego przepisu są wyjątk...
Odsłon: 1975
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 5906
Ciasto Haneczka jest wykwintne jak napoleonka. Wygląda na pracochłonne, ale j...
Odsłon: 1426
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17777
Przepis przywiozłam od rodziny z Borysławic. Pączki z tego przepisu są wyjątk...
Odsłon: 1975
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 5906
Składniki
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawę. Odstaw na bok. Przetnij dynię na pół, wyjmij nasiona, ułóż kawałki dyni na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 minut. Po tym czasie wyjmij, oddziel łyżką miękki miąższ od skóry i przełóż do miski. Wymieszaj puree z dyni z rozpuszczonym masłem lub olejem, następnie dodaj cukier, jajka oraz skórkę z pomarańczy. Dodaj suche składniki do masy i delikatnie, choć dokładnie wymieszaj. Nie mieszaj zbyt długo, ponieważ ciasto może wyjść zbyt gęste i suche.
Przełóż surowe ciasto do formy (12 × 30 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą i równomiernie rozprowadź. Piecz ciasto 55-60 minut w temperaturze 175°C do momentu, gdy włożony do ciasta patyczek wyjdzie suchy.
Wymieszaj cukier puder z rozpuszczonym masłem, ekstraktem waniliowym i 2 łyżeczkami mleka. Jeśli glazura jest zbyt zbita, dodaj więcej mleka (po łyżeczce), aż glazura zacznie płynnie spływać z łyżki (jeśli glazura jest zbyt rzadka, dodaj więcej cukru pudru). Polej glazurą ciasto i zostaw do schłodzenia. Przed podaniem pokrój w kawałki przypominające kromki chleba.