Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z dynią z dodatkiem orzechów to smakowity wypiek dla amatorów ciast, bez słodkich kremów. Jest łatwe do przygotowania, świetnie smakuje w towarzystwie popołudniowej kawy.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13535
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 842
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12706
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13535
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 842
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12706
Składniki
Do miski przekładamy jajka, wsypujemy cukier kryształ i wszystko ucieramy na jasną, puszystą masę. Do masy jajecznej wlewamy olej i jeszcze raz całość dokładnie miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę, sodę oczyszczoną, oraz cynamon, wszystko ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być dość gęste. Na końcu do ciasta dodajemy posiekane orzechy oraz startą na tarce dynię i wszystko dokładnie mieszamy łyżką.
Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką i dokładnie je rozprowadzamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 180 st C około 50 minut. Upieczone ciasto studzimy w piekarniku. Tak przygotowane ciasto i posypujemy cukrem pudrem.