Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
lekkie, jak ja to określam "piankowe" ciasto, proste do przygotowania :)
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 181
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 168
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 181
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 168
Składniki
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni, włożyć blachę. Wziąć garnek (taki jak na zupę) i do niego wybić jaja, dodać cukier, zmiksować, dodać olej, miksować dalej, stopniowo dosypywać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Następnie wsypać cynamon, miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyjąć blachę, posmarować spód margaryną i oprószyć go bułką tartą. Zmiksować jeszcze raz ciasto.
Do ciasta wsypać pokrojone jabłka (w przepisie około 5-6 jabłek, ale chodzi o to, by ciasto wyglądało tak, że nie ma w nim wolnych przestrzeni, ciasto ma prawie stać po wylaniu go na blachę). Jabłka wymieszać z ciastem za pomocą łyżki (każda cząstka jabłka ma być "otulona" cienką warstwą ciasta. Mieszankę przenieść na blachę, rozprowadzić ciasto równomiernie, środek ciasta może być niższy, chociaż nie musi, bo ciasto ładnie rośnie na całości. Włożyć ciasto do piekarnika, piec w temperaturze mniejszej niż 200 stopni (ja piekę je w temperaturze 185-190 stopni) przez minimum 35 minut. Sprawdzać ciasto cienkim drewnianym patyczkiem nakłuwając je nim do samego dna (jeśli na całości do patyczka nie przywiera niedopieczona masa ciastowa, to znaczy, że jest już gotowe). Upieczone ciasto można na kilka minut zostawić w ciepłym, ale wyłączonym piekarniku. Przed podaniem można oprószyć ciasto cukrem pudrem. Smacznego wszystkim :)