Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne ciasto z jabłkami i mnóstwem orzechowej kruszonki
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5620
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27121
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 62
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5620
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27121
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 62
Składniki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki. Miękkie masło, cukier i cukier wanilinowy utrzeć do powstania jasnej i puszystej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu (ciasto na tym etapie może wyglądać na zważone, tak ma być). Do utartych składników przesiać mąkę pszenną i proszek do pieczenia oraz dodać śmietanę. Wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na wierzchu poukładać jabłka i posypać orzechową kruszonką.
Kruszonka orzechowa: W misxe umieścić mąkę, orzechy, cukier i sól. Zalać roztopionym masłem i wymieszać do powstania kruszonki. Piec w temperaturze 160ºC przez 45 minut lub tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego :-) P.S. Przepis z bloga Moje Wypieki