Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne ciasto z jabłkami i mnóstwem orzechowej kruszonki
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19826
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 476
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6883
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242713
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19826
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 476
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6883
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242713
Składniki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki. Miękkie masło, cukier i cukier wanilinowy utrzeć do powstania jasnej i puszystej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu (ciasto na tym etapie może wyglądać na zważone, tak ma być). Do utartych składników przesiać mąkę pszenną i proszek do pieczenia oraz dodać śmietanę. Wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na wierzchu poukładać jabłka i posypać orzechową kruszonką.
Kruszonka orzechowa: W misxe umieścić mąkę, orzechy, cukier i sól. Zalać roztopionym masłem i wymieszać do powstania kruszonki. Piec w temperaturze 160ºC przez 45 minut lub tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego :-) P.S. Przepis z bloga Moje Wypieki