Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne ciasto z jabłkami i mnóstwem orzechowej kruszonki
Aromatyczna surówka z białej rzepy i mango – prosty i szybki przepis
Odsłon: 31
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 241
Aromatyczna surówka z białej rzepy i mango – prosty i szybki przepis
Odsłon: 31
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 241
Składniki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki. Miękkie masło, cukier i cukier wanilinowy utrzeć do powstania jasnej i puszystej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu (ciasto na tym etapie może wyglądać na zważone, tak ma być). Do utartych składników przesiać mąkę pszenną i proszek do pieczenia oraz dodać śmietanę. Wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na wierzchu poukładać jabłka i posypać orzechową kruszonką.
Kruszonka orzechowa: W misxe umieścić mąkę, orzechy, cukier i sól. Zalać roztopionym masłem i wymieszać do powstania kruszonki. Piec w temperaturze 160ºC przez 45 minut lub tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego :-) P.S. Przepis z bloga Moje Wypieki