Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto z makiem i wiśniami"
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 76
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 44346
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 49
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 76
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 44346
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 49
Składniki
Do rondelka wlej mleko, rozmieszaj 1/2 torebki budyniu i 4 łyżki cukru. Stale mieszając, zagotuj. Wsyp mak i gotuj mieszankę, aż zgęstnieje. Dodaj cynamon oraz masło dla złagodzenia. Całość wystudź.
Keksówkę wysmaruj roztopionym masłem i posyp mąką. Wiśnie z zalewy odcedź. Żółtka ubij z resztą cukru, cukrem wanilinowym i solą. Twaróg i serek homogenizowany zmiskuj z resztą proszku budyniowego. Krem połącz z pianą z żółtek.
Na dnie formy rozsmaruj jedną trzecią kremu twarogowego i ułóż trochę wiśni. Przykryj drugą częścią kremu i wyłóż wiśnie.
Ostatnią część kremu nanieś tylko wzdłuż dłuższych ścian formy. Powstały rowek wypełnij kremem makowym.
Piecz ciasto w temperaturze 160o C przez 70 minut. Przed podaniem pokrój na kawałki.
Czas przygotowania: 100 minutŹródło: Na żywo