Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto z orzechów laskowych"
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 36
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 34
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2721
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 128
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 110
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 36
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 34
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2721
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 128
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 110
Składniki
Ciasto: W misce mieszamy zmielone orzechy, cukier puder, cukier waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia. Z białek ubijamy pianę i dodajemy do orzechów. Na końcu starannie mieszamy z 20 g roztopionego i schłodzonego masła.
Ciasto przekładamy do formy i na 20 minut wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180oC. Wyjmujemy, studzimy.
Polewa: Do roztapiającego się masła dodajemy stopniowo pozostałe , cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Zimne ciasto smarujemy najpierw konfiturą, potem ciepłą polewą.
Czas przygotowania 55 minut. Cena porcji 1,80 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 339 kcal Białko 12 g/Tłuszcz 18 g/Węglowodany 77 gŹródło: Rewia