Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto z porzeczkami"
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 254
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 135
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 46
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 47
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 254
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 135
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 46
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 47
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Wymieszaj oba rodzaje cukru. Żółtka zmiksuj z połową cukru oraz skórką z cytryny na pianę. Następnie, stale ubijając, dodawaj olej. Znów ubij, tak aby powstała sztywna piana.
Następnie na sztywną pianę ubij białka i resztę cukru. Krem żółtkowy ostrożnie połącz z pianą. Dodaj przesianą mąkę i mak.
Porzeczki opłucz. Z dwóch trzecich oderwij owoce i wmieszaj je do ciasta. Tortownicę wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką krupczatką. Ciasto wlej do przygotowanej formy.
Piecz je w nagrzanym piekarniku w temperaturze 150 °C przez ok. 45 minut. Gdy ciasto się upiecze, poczekaj, aż wystygnie w formie i wyjmij. Oprósz cukrem pudrem, udekoruj porzeczkami.
Czas przygotowania: 70 minut
Cena porcji: ok. 6 zł. Kalorie: porcja 258 kcalŹródło: Na żywo