Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto to można też upiec z innymi sezonowymi owocami. Na razie na czasie są truskawki i rabarbar, więc ciasto upiekłam właśnie z tymi owocami. Upiekłam go na blaszce o śr 25 cm. Wyszło wystarczająco wysokie. Ciasto ładnie wyrasta i nie robi się mokre od soku owocowego. Można dać też nieco więcej owoców niż to zrobiłam ja, bo mi akurat tyle owoców pozostało i tyle, ile miałam, wrzuciłam na ciasto. Takie ciasto to smaczny dodatek do popołudniowej kawy.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1592
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232008
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5084
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1592
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232008
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5084
Składniki
Rabarbar obrany ze skórki i pokrojony w kawałki należy obsypać cukrem i pozostawić na ok 2 godziny, aby puścił nadmiar soku. Truskawki umyte i odsączone na sicie, jeśli są małe, to zostawiamy w całości, a jeśli większe to kroimy na pół.
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, wymieszać, a następnie mąkę wsypywać porcjami do masy jajecznej, dokładnie mieszając.
Do ciasta wlać roztopione i ostudzone masło i wszystko dokładnie wymiesza, aż do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto przełożyć na wysmarowaną masłem blaszkę.
Na wierzchu ułożyć wcześniej przygotowane owoce (ile zmieści się na ciasto).
Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50 minut.
Po upieczeniu obsypać cukrem pudrem.