Ciasto to można też upiec z innymi sezonowymi owocami. Na razie na czasie są truskawki i rabarbar, więc ciasto upiekłam właśnie z tymi owocami. Upiekłam go na blaszce o śr 25 cm. Wyszło wystarczająco wysokie. Ciasto ładnie wyrasta i nie robi się mokre od soku owocowego. Można dać też nieco więcej owoców niż to zrobiłam ja, bo mi akurat tyle owoców pozostało i tyle, ile miałam, wrzuciłam na ciasto. Takie ciasto to smaczny dodatek do popołudniowej kawy.
Ciasto z rabarbarem i truskawkami
Składniki
- 450 g mąki
- 250 g stopionego masła
- 150 g cukru kryształu
- pół opakowania cukru waniliowego
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- owoce:rabarbar i truskawki ( ile wejdzie na wierzch ciasta )
- cukier puder do posypania gotowego ciasta
Składniki
- 450 g mąki
- 250 g stopionego masła
- 150 g cukru kryształu
- pół opakowania cukru waniliowego
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- owoce:rabarbar i truskawki ( ile wejdzie na wierzch ciasta )
- cukier puder do posypania gotowego ciasta

Etapy przygotowania
Rabarbar obrany ze skórki i pokrojony w kawałki należy obsypać cukrem i pozostawić na ok 2 godziny, aby puścił nadmiar soku. Truskawki umyte i odsączone na sicie, jeśli są małe, to zostawiamy w całości, a jeśli większe to kroimy na pół.
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, wymieszać, a następnie mąkę wsypywać porcjami do masy jajecznej, dokładnie mieszając.
Do ciasta wlać roztopione i ostudzone masło i wszystko dokładnie wymiesza, aż do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto przełożyć na wysmarowaną masłem blaszkę.
Na wierzchu ułożyć wcześniej przygotowane owoce (ile zmieści się na ciasto).
Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50 minut.
Po upieczeniu obsypać cukrem pudrem.
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Wielkopiątkowe specjały.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2213

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 18
Ostatnio komentowane przepisy
Wielkopiątkowe specjały.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2213

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 18


Składniki
- 450 g mąki
- 250 g stopionego masła
- 150 g cukru kryształu
- pół opakowania cukru waniliowego
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- owoce:rabarbar i truskawki ( ile wejdzie na wierzch ciasta )
- cukier puder do posypania gotowego ciasta
Rabarbar obrany ze skórki i pokrojony w kawałki należy obsypać cukrem i pozostawić na ok 2 godziny, aby puścił nadmiar soku. Truskawki umyte i odsączone na sicie, jeśli są małe, to zostawiamy w całości, a jeśli większe to kroimy na pół.
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, wymieszać, a następnie mąkę wsypywać porcjami do masy jajecznej, dokładnie mieszając.
Do ciasta wlać roztopione i ostudzone masło i wszystko dokładnie wymiesza, aż do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto przełożyć na wysmarowaną masłem blaszkę.
Na wierzchu ułożyć wcześniej przygotowane owoce (ile zmieści się na ciasto).
Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50 minut.
Po upieczeniu obsypać cukrem pudrem.