Ciasto doskonałe - puszysty biszkopt, przykryty smakowitym "ptasim mleczkiem" całość polana czekloladowym ganache... Mmm... pycha! Spróbujcie! :)
Ciasto z serków waniliowych
Składniki
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki mąki tortowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
- 500 ml śmietanki 30%
- 600 g serka waniliowego
- 2 op. galaretki cytrynowej
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka mleka
- 200 g mlecznej czekolady
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżka kakao
Składniki
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki mąki tortowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
- 500 ml śmietanki 30%
- 600 g serka waniliowego
- 2 op. galaretki cytrynowej
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka mleka
- 200 g mlecznej czekolady
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżka kakao

Etapy przygotowania
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać przez sito do masy jajecznej. Na końcu dodać olej. Wymieszać delikatnie łyżką. Wylać na standardowej wielkości blaszkę i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut.
2 galaretki rozpuścić w szklance wody, odstawić do przestudzenia.
Śmietankę (mocno schłodzoną!) ubić na sztywno, dodać serki i cukier puder, cały czas miksując wlać przestygniętą galaretkę. Masę wylać na zimny biszkopt i wstawić do lodówki do stężenia.
Do mleka wsypać łyżkę kakao, dodać połamane czekolady, zagotować. Następnie zdjąć z ognia i wsypać żelatynę, mieszać do rozpuszczenia. Przestudzić i wylać na ciasto. Wstawić do lodówki do stężenia. Smacznego!
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Nie ma to jak domowe pierogi z ziemniakami, serem i cebulką.
Odsłon: 126

Tortellini to tradycyjne włoskie pierożki, które można kupić w polskich sklep...
- Impreza
- Do pracy
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Makaron
- Warzywa
- Szpinak
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 126

Turecka jajecznica (Menemen) to smaczne i łatwe w przygotowaniu danie śniadan...
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Pomidorowa
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Ciasta
- Jajka
- Dla zdrowia
- Keto
Odsłon: 87

Polecam. Pożywna, smaczna.
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Wegetariańskie
- Makaron
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 645
Ostatnio komentowane przepisy
Nie ma to jak domowe pierogi z ziemniakami, serem i cebulką.
Odsłon: 126

Tortellini to tradycyjne włoskie pierożki, które można kupić w polskich sklep...
- Impreza
- Do pracy
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Makaron
- Warzywa
- Szpinak
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 126

Turecka jajecznica (Menemen) to smaczne i łatwe w przygotowaniu danie śniadan...
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Pomidorowa
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Ciasta
- Jajka
- Dla zdrowia
- Keto
Odsłon: 87

Polecam. Pożywna, smaczna.
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Wegetariańskie
- Makaron
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 645



Składniki
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki mąki tortowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
- 500 ml śmietanki 30%
- 600 g serka waniliowego
- 2 op. galaretki cytrynowej
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka mleka
- 200 g mlecznej czekolady
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżka kakao
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać przez sito do masy jajecznej. Na końcu dodać olej. Wymieszać delikatnie łyżką. Wylać na standardowej wielkości blaszkę i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut.
2 galaretki rozpuścić w szklance wody, odstawić do przestudzenia.
Śmietankę (mocno schłodzoną!) ubić na sztywno, dodać serki i cukier puder, cały czas miksując wlać przestygniętą galaretkę. Masę wylać na zimny biszkopt i wstawić do lodówki do stężenia.
Do mleka wsypać łyżkę kakao, dodać połamane czekolady, zagotować. Następnie zdjąć z ognia i wsypać żelatynę, mieszać do rozpuszczenia. Przestudzić i wylać na ciasto. Wstawić do lodówki do stężenia. Smacznego!
dziękuję :)