Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto ze słonecznikiem to jedno z ulubionych. Dodatek karmelizowanego słonecznika i likieru adwokat do masy budyniowej to rewelacja.
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 540
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 773
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 540
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 773
Składniki
Biszkopt kakaowy: Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i cukier z wanilią. Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Połączyć z masą jajeczną delikatnie mieszając. Ciasto wylać na 2 wyłożone papierem do pieczenia blaszki o wymiarze 25/35 cm. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15-17 minut.
Biszkopt zielony: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, młodym jęczmieniem i herbatą matcha. Żółtka oddzielić od białek. Do białek wsypać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę dodając po łyżce cukru i cukier z wanilią. Następnie ubijając dodawać po 1 żółtku. Pod koniec przesiać mąkę, dodać zmiksowany szpinak, wlać olej i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o takiej samej wielkości jak biszkopty kakaowe. Piec w temp 180 stopni około 15-18 minut.
Słonecznik karmelizowany: Masło, mleko, cukier i cukier z wanilią zagotować. Wsypać ziarna słonecznika, dokładnie wymieszać. Tak przygotowany słonecznik równomiernie wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec na złoty kolor (około 10 minut), ostudzić.
Do 1 szklanki zimnego mleka dodać żółtka, obie mąki i cukier z wanilią, dokładnie wymieszać. Resztę mleka zagotować, połączyć z mlekiem z żółtkami, ugotować budyń, szczelnie przykryć, ostudzić. Masło i margarynę utrzeć z cukrem pudrem dodając stopniowo zimny budyń. Pod koniec partiami dodawać adwokat.
Do utartej masy wsypać ziarna słonecznika ( odłożyć 2-3 łyżki) wymieszać. Wszystkie biszkopty skroić wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem, przełożyć masą.
Wszystkie składniki na polewę oprócz spirytusu włożyć do garnka, podgrzać i ucierać, aby nie było grudek( nie gotować). Doprawić do smaku spirytusem lub sokiem z cytryny, oblać ciasto, posypać karmelizowanym słonecznikiem, schłodzić.