Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ciastowy tort. bo z ciasta jogurtowego, a nie z biszkoptu. do tego dużo pysznego kremu waniliowego. i jeszcze więcej owoców.
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 18978
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2020
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 18978
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2020
Składniki
KREM WYPEŁNIAJĄCY 330 ml śmietany kremówki 36% 13 małych śliwek węgierek 1 opakowanie utrwalacza do śmietany 4 łyżki cukru pudru 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym aromat waniliowy 2,5 łyżki maku DEKORACJA 330 ml śmietany kremówki 36% 1 opakowanie utrwalacza do śmietany 3 łyżki masła 4 łyżki cukru pudru aromat waniliowy 2,5 łyżki maku + na posypanie 2 śliwki renklody 3 nektarynki
DZIEŃ 1 Przygotowuję galaretki z połowy wskazanej na opakowaniu ilości wody. Schładzam do dokładnego stężenia. Drobno siekam. Przygotowuję blaty /składniki przygotowuję alternatywnie, w 2 miskach/. Przesiewam mąkę z sodą, proszkiem, cukrem i makiem. Masło roztapiam. Przestudzone łączę z jogurtem greckim, jajami i melasą. Miksuję do dokładnego połączenia. Dodaję suche składniki i miksuję dalej. Do połączenia. Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza. Dna tortownic wykładam papierem do pieczenia. Boki smaruję masłem i posypuję lekko mąką. Na tortownice wylewam ciasto jogurtowe. Kroję nektarynki na półksiężyce i układam na wierzchu /następnym razem pokroję w kostkę i wymieszam w całej objętości ciasta/. Piekę około 50-60 minut. Do suchego patyczka. Studzę. Przekrawam na pół. Przygotowuję krem wypełniający. Do miski miksera nalewam śmietanę kremówkę. Dodaję przesiany cukier puder . Ubijam krótko na najniższych obrotach. Dodaję utrwalacz i aromat waniliowy. Maksymalizuję obroty i ubijam do sztywności. Dodaję do śmietany pokrojoną w kostkę galaretkę, mak i drobno pokrojone węgierki. Mieszam szpatułą. Komponuję tort. Połowę dużego blatu smaruję zacną porcją kremu galaretkowo-owocowego. Nakrywam drugą połówką ciasta. Dokładam trochę masy śmietanowej po bokach. I packę na środku. Na mały blat nakładam porcję kremu. Przykrywam drugą połówką. Układam na kremowym kleksie znajdującym się na wierzchu dużego blatu. Uzupełniam luki po bokach. Wkładam tort na noc do lodówki.
DZIEŃ 2 Przygotowuję krem na wykończenie tortu. Do miski miksera nalewam śmietanę kremówkę. Dodaję przesiany cukier puder . Ubijam krótko na najniższych obrotach. Dodaję utrwalacz, mak, masło i aromat waniliowy. Maksymalizuję obroty i ubijam do sztywności. Gotowy krem nakładam szpatułą na tort. Pokrywam całą powierzchnię. Owoce kroję i układam na kremie. Bardzo dowolnie. Posypuję makiem. Chłodzę w lodówce.