Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto, które jest w naszej rodzinie od zawsze i nie może go zabraknąć na najważniejszych uroczystościach rodzinnych.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5346
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 883
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11779
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5346
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 883
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11779
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
CIASTO: mąkę, sodę oczyszczoną, kakao, cukier i żółtka mieszamy razem w dużej misce, dodajemy wcześniej roztopioną z miodem margarynę, wszystko delikatnie łączymy a na koniec dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto, tak jak na pierogi. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym upływie czasu ciasto dzielimy na 4 części i każdą część osobno rozwałkowujemy na blaszce i pieczemy ok. 20 min w temp. 180' C. Tak upieczone 4 równe placki zostawiamy do wystygnięcia.
MASA: 0,5 l mleka zagotowujemy, w pozostałym mleku rozpuszczamy kaszę i żółtka. To wszystko łączymy razem i gotujemy budyń cały czas mieszając. Miękką margarynę ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy do niej zimny budyń. Cały czas ucierając aż do momentu powstania jednolitej i puszystej masy. Tak przygotowaną masę przekładamy placki. Cudak najlepiej smakuje na 2 dzień aż placki zrobią się miękkie i przesiąkną masą. SMACZNEGO!!!!