Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Cynamonek z kandyzowanymi owocami"
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 354
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2243
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 994
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 354
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2243
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 994
Składniki
Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wstaw do lodówki, a żółtka kolejno dodawaj do ucieranej masy.
Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z mąką ziemniaczaną i cynamonem. Małymi porcjami domieszaj do masy maślano-jajecznej. Wlej likier. Utrzyj mikserem.
Schłodzone białka wymieszaj ze szczyptą soli. Ubij na sztywno. Pianę z białek delikatnie połącz z ciastem. Na koniec dodaj grubo pokrojone bakalie i owoce kandyzowane. Foremkę keksową posmaruj masłem, oprósz kaszą manną. Napełnij przygotowanym ciastem. Wierzch wyrównaj łyżką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz 40––50 min (do tzw. suchego patyczka).
Gotowe ciasto ostrożnie wyjmij, przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do wystudzenia.
Pomysł na dekorację
Keks posmaruj polewą czekoladową. Ozdób skarmelizowanymi orzechami i kandyzowanymi wiśniami.Źródło: Tina