Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Cynamonek z kandyzowanymi owocami"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 5866
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 142
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 5866
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 142
Składniki
Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wstaw do lodówki, a żółtka kolejno dodawaj do ucieranej masy.
Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z mąką ziemniaczaną i cynamonem. Małymi porcjami domieszaj do masy maślano-jajecznej. Wlej likier. Utrzyj mikserem.
Schłodzone białka wymieszaj ze szczyptą soli. Ubij na sztywno. Pianę z białek delikatnie połącz z ciastem. Na koniec dodaj grubo pokrojone bakalie i owoce kandyzowane. Foremkę keksową posmaruj masłem, oprósz kaszą manną. Napełnij przygotowanym ciastem. Wierzch wyrównaj łyżką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz 40––50 min (do tzw. suchego patyczka).
Gotowe ciasto ostrożnie wyjmij, przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do wystudzenia.
Pomysł na dekorację
Keks posmaruj polewą czekoladową. Ozdób skarmelizowanymi orzechami i kandyzowanymi wiśniami.Źródło: Tina