Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis mojej szwagierki z Bieszczad, cynamonki wychodzą czadowe.
Kurczak ciacciatore to włoskie danie oznaczające "kurczaka po myśliwsku". Jes...
Odsłon: 60
Jeśli kiedykolwiek będziesz chciał zaskoczyć bliskich naprawdę efektownym des...
Odsłon: 1141
Kurczak ciacciatore to włoskie danie oznaczające "kurczaka po myśliwsku". Jes...
Odsłon: 60
Jeśli kiedykolwiek będziesz chciał zaskoczyć bliskich naprawdę efektownym des...
Odsłon: 1141
Składniki
Wykonanie nadzienia: Masło roztopić, lekko przestudzić, dodać sypkie składniki i dobrze wymieszać łyżką. Wykonanie lukru: Składniki dokładnie utrzeć jeżeli będzie taka potrzeba dodać jeszcze trochę soku z cytryny. Wykonanie: Drożdże dokładnie rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać łyżkę mąki oraz 50 ml mleka, dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier i sól, dodać rozczyn i resztę ciepłego mleka i wymieszać łyżką. Następnie zacząć wyrabiać ciasto ręką dodając jajko i żółtka. Po około 5 minutach wyrabiania dodać masło i wyrabiać jeszcze przez około 10 minut aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykryć szmatką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po upływie czasu, ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i wygniatać do momentu pozbycia się pęcherzyków w cieście. Ciasto podzielić na dwie równe części i każdą rozwałkować na kwadrat 30x30 cm. Placki z ciasta posmarować przygotowanym cynamonowym farszem. Oba przygotowane placki zwinąć w roladę i pokroić w poprzek na 10 części (około 2 cm). Wszystkie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia, po czym posmarować pędzelkiem roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 20 minut do zrumienienia. Po upieczeniu posmarować przygotowanym lukrem lub posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO.