Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Cytrynowa babka na śniadanie"
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1057
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 53
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 120
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1057
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 53
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 120
Składniki
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji 0,80 zł
Z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru i dwóch łyżek ciepłego mleka ucieramy rozczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką.
Podgrzewamy mleko, masło i cukier, mieszamy by cukier się rozpuścił. Do dużej miski przesiewamy mąkę, wlewamy letnie mleko z masłem i cukrem, roztrzepane jajka i żółtka. Mieszamy. Dodajemy wyrośnięte drożdże. Wszystkie łączymy, ale jeszcze nie wyrabiamy. Znowu odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce.
Rodzynki i cytrynę parzymy, osuszamy. Z cytryny ścieramy skórkę. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180oC.
Kiedy ciasto podrośnie, zaczynamy wyrabianie, stopniowo wlewając olej. Zagniatamy 15-20 minut, pod koniec dodając skórkę cytrynową i, ewentualnie, garść rodzynek.
Ciasto przekładamy do dwóch natłuszczonych i posypanych bułką tartą keksówek, wstawiamy do piekarnika, zwiększamy temperaturę do 200oC. Pieczemy 30 minut. Posypujemy cukrem pudrem.
Wartość odżywcza jednej porcji 289 kcal Białko 7,1 g/Tłuszcz 11 g/Węglowodany 44 gŹródło: Rewia