Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozpływająca się w ustach szarlotka z bogatym nadzieniem o smaku jabłkowo-cytrynowym :-) właśnie dzięki cytrynie ma oryginalny smak :-)
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 2095
Przepyszna surówka z kiszonej kapusty, jabłka, czerwonej cebuli oraz natki pi...
Odsłon: 87
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 793
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 2095
Przepyszna surówka z kiszonej kapusty, jabłka, czerwonej cebuli oraz natki pi...
Odsłon: 87
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 793
Składniki
Masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 2 godz.
Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usunąc gniazda nasienne, pokroić w plasterki i w niewielką kostkę. Dodać rodzynki, sok z cytryny, cukier i cynamon, wymieszać.
Ciasto rozwałkować, zostawiając ok. 1/4 na kratkę na wierzchu. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć dno i boki posmarowanej tłuszczem o obsypanej bułką tartą tortownicy (u mnie średnica 26cm ale może być 24 cm). Spód ciasta wielokrotnie ponakłuwać widelcem, piec ok. 20 min. w temp. 200 stopni, aż ciasto lekko zbrązowieje. Pozostałą część ciasta rozwałkować i wykroić paseczki na kratkę.
Na podpieczony kruchy spód wyłożyć jabłka. Składniki zaleyw krótko zmiksować najlepiej blenderem i polać nią jabłka. Z pasków ciasta ułożyc na jabłkach kratkę. Piec ok. 50 min. w temp. 180 stopni. Po wystygnięciu kratkę posmarować lukrem z cukru pudru i odrobiny wrzątku. Smacznego :-) P.S. Przepis pochodzi z blogu Mirabelki :-)