Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Cytrynowa tarta z czekoladową posypką"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 41
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 365
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 89
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 41
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 365
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 89
Składniki
90 min • Porcja 360 kcal • Koszt porcji 90 gr • Przepis na ok. 14 porcji.
Ciasto: mąkę przesiewam, dodaję do niej startą na tarce gorzką czekoladę, margarynę, cukier, kakao i zimną wodę. Zagniatam ciasto i chłodzę 40 min.
Formę do tarty smaruję masłem. Ciasto rozwałkowuję, przekładam do formy. Nakłuwam je widelcem. Piekę 20 min w temp. 200°C. Studzę.
Masa: jajka z cukrem ucieram na puch. Dodaję śmietanę, ubijam. Cytryny myję, ścieram z nich skórkę. Dodaję ją do masy, a także wyciśnięty sok. Wsypuję mąkę, sodę, mieszam.
Masę wylewam na spód. Piekę ok. 25 min w temp. 170°C. Wyciągam ciasto z piekarnika, na wierzch ścieram czekoladę. Piekę jeszcze 15 min.
Ciasto chłodzę 2 godziny w lodówce. Idealnie pasuje do kawy. Katarzyna Jaworek z MętkowaŹródło: Kobieta i życie