Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Cytrynowe ciasto ze śmietaną"
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9171
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 97
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 74
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9171
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 97
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 74
Składniki
Biszkopt: białka ubij z cukrem. Dodaj żółtka, wymieszaj. Dodaj przesiane mąki i proszek do pieczenia, połącz. Piecz ok. 30 minut w temp. 180°C. Ostudź.
Krem: do rondelka wlej szklankę wody, sok z dwóch cytryn, dodaj startą skórkę z cytryny i cukier, zagotuj. Budynie rozpuścić w 1/3 szklanki zimnej wody. Wlej do syropu cytrynowego, ugotuj budyń. Ostudź. Masło i margarynę zmiksuj, dodając po łyżce budyniu.
Z upieczonego biszkoptu lekko zeskrob skórkę (wtedy krem lepiej się trzyma), skórkę odłóż. Na biszkopcie rozsmaruj krem.
Bita śmietana: schłodzoną kremówkę ubij z cukrem pudrem i fiksami. Wyłóż na krem, równomiernie rozsmaruj. Biszkopty lub herbatniki pokrusz, wymieszaj z zeskrobaną z biszkoptu skórką. Posyp ciasto.
Lukier: soki z cytryny i pomarańczy wymieszaj. Dodaj skórkę cytrynową i kandyzowaną pomarańczową, mieszaj, dodając stopniowo cukier puder. Lukrem posmaruj ciasto. Włóż na kilka godzin do lodówki.Źródło: Chwila dla Ciebie