Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie, piankowe, orzeźwiające ciasto, które zasmakuje wszystkim, nie tylko miłośnikom cytrynowych smaków.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5212
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 793
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11603
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5018
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1261
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5212
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 793
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11603
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5018
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1261
Składniki
Przygotowanie ciasta: Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Oddzielamy żółtka od białek. Dodajemy kolejno po jednym żółtku. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao na przemian z ciepłym mlekiem. Dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na natłuszczoną blaszkę. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180°C.
Przygotowanie masy serowej: Do sera maskarpone dodajemy żelatynę w proszku i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy po odrobinie wymieszanego sera marskapone i lekko mieszamy. Następnie wykładamy na upieczony, wystudzony blat kakaowy. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki do stężenia.
Przygotowanie polewy cytrynowej: Galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie jak jest (0,5 l) w przepisie. Odstawiamy do stężenia i rozkładamy na powierzchnię sera, wygładzamy. Wstawiamy do lodówki do całkowitego wystudzenia. Dzielimy na porcje. Na każdą porcję nakładamy kilkanaście kulek czekolady. Podajemy. Uwagi: Ciasto jest wykonane na blasze 25 x 36 cm