Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4183
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11473
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6567
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5507
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13604
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5396
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4183
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11473
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6567
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5507
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13604
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5396
Składniki
Przygotować biszkopt: żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia, na końcu pianę z białek, delikatnie wymieszać (można dodać kilka kropel aromatu cytrynowego). Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Upiec.
Masa cytrynowa: wycisnąć sok z cytryn, uzupełnić go wodą tak by razem było 2,5 szkl. Zagotować z cukrem. Budynie rozpuścić w 0,5 szkl. wody, wlać do gotującej wody cytrynowej, ugotować budyń. Masło utrzeć, dodawać stopniowo osudzony budyń, razem ucierać.
Masa śmietanowa: żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku, wystudzić. Utrzeć śmietanę kremówkę razem ze śnieżką, stopniowo wlewać osudzoną żelatynę. Masę włożyć na chwilę do lodówki, żeby wytężała.
Z biszkoptu usunąć papier. Na biszkopt wyłożyć masę cytrynową, ułożyć na niej plastry ananasa, wyłożyć masę śmietanową. Na wierzchu ułożyć herbatniki, polać polewą.