Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt jak węgiel czarny, delikatny i puszysty, bez barwnika.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 567
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11457
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13489
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2744
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 567
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11457
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13489
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2744
Składniki
1. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, czarne kakao i brązowe kakao. Mieszamy i odstawiamy na bok. 2. Do misy miksera wlewamy białka i miksujemy. Gdy się spienią wsypujemy szczyptę soli. Po minucie ubijania dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy około 12 minut aż cukier całkowicie się rozpuści i uzyskamy lśniącą masę. (Ogólnie cały proces ubijania białek od początku powinien trwać 15 minut.) Gdy białka ubijemy dodajemy stopniowo po jednym żółtka. Krótko jeszcze miksujemy i wyłączamy mikser. Teraz będziemy mieszać ręcznie szpatułką. 3. Wsypujemy wymieszane wcześniej suche składniki w 2 - 3 partiach i dobrze mieszamy, zwracając szczęgólną uwagę, aby zebrać szpatułką składniki z dna misy. Mieszamy delikatnie żeby za mocno nie napowietrzyć masy. 4. Przelewamy do tortownicy wyłożonej tylko na dnie papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół na środkowej półce piekarnika w 170°C przez około 35 minut do tz. suchego patyczka. 5. Upieczony czarny biszkopt wyciagamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. 6.Biszkopt najlepiej przekrawać na drugi dzień.