Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Czekoladowe ciasto z oliwkami"
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 106
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31261
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 408
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 106
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31261
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 408
Składniki
Mąkę wymieszaj z sodą i solą. Do kakao wlej wrzątek, wymieszaj. Do miski wbij jajka, dodaj cukier, cukier wanilinowy oraz oliwę z oliwek, zmiksuj. Wlej rozpuszczone kakao i powoli dodawaj suche . Na koniec dodaj oliwki. Wymieszaj.
Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 45-50 min w temp. 180°C.
5 dag gorzkiej czekolady roztop w kąpieli wodnej. Do 10 dag miękkiego masła dodaj cukier i jajko, utrzyj mikserem. Na koniec wlej przestudzoną czekoladę, wymieszaj. Wystudzone ciasto przekrój wzdłuż na pół i posmaruj przygotowanym kremem.
Do rondelka wsyp żelatynę, zalej śmietanką, odstaw na ok. 5 min, by napęczniała. Podgrzej na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Dodaj pozostałe masło i czekoladę, mieszaj tak długo, aż powstanie gładka masa.
Wierzch ciasta polej przygotowaną polewą. Ciasto wstaw do lodówki.
70 minut. Porcja: 390 kilokalorii
Fot. 123Rf/Picsel (3)Źródło: Świat i Ludzie