Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszne dwukolorowe ciasto z wiśniami i musem czekoladowym
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 380
lekka sałatka, idealna na święta
Odsłon: 251
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 650
To ciasto bezowe to prawdziwa uczta dla oka i podniebienia! Delikatna beza, l...
Odsłon: 64
Polecam. Najlepsza kaczka z jabłkami.
Odsłon: 124
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 380
lekka sałatka, idealna na święta
Odsłon: 251
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 650
To ciasto bezowe to prawdziwa uczta dla oka i podniebienia! Delikatna beza, l...
Odsłon: 64
Polecam. Najlepsza kaczka z jabłkami.
Odsłon: 124
Składniki
CIASTO: Margarynę ucieramy z cukrami, następnie dodajemy po 1 jajku i dalej mieszamy, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko- mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao, drugą pozostawiamy białą. Na brytfankę wylewamy jasne ciasto, na wierzch ciemne. Lekko mieszamy widelcem. Wiśnie osączamy z zalewy, wciskamy w ciemne ciasto. Pieczemy ok. 35 min w temp. 175 stopni.
KREM: Czekoladę siekamy na drobne kawałki. Śmietankę podgrzewamy na ogniu, nie dopuszczając żeby się zagotowała, do ciepłej dodajemy czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Całość mocno chłodzimy. Schłodzoną masę ubijamy z cukrem pudrem, wykładamy na ciasto, łyżką wgniatamy aby powstały nierównomierne fale. Posypujemy wiórkami kokosowymi.