Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne czekoladowe ciasto, w środku z śliwkami i delikatnym puszystym kremem- rozpływająca się pychotka :)
Ciasto śnieżny puch to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, które z pewnością...
Odsłon: 20206
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1014
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 3981
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 19082
Ciasto śnieżny puch to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, które z pewnością...
Odsłon: 20206
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1014
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 3981
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 19082
Składniki
Składniki na ciasto czekoladowe wymieszać w misce. Gotową masę przelać do blaszki (24x28cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do tzw. suchego patyczka w temperaturze 160-170st.C przez 50-60min ( w zależności od piekarnika).
Krem budyniowy: odlać 2/3 szklanki mleka, wsypać do tego budyń i mąkę - dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem kryształem i na tak gotujące się mleko wlać mieszankę mleczno-budyniową, cały czas mieszając. Trzymać na gazie aż masa znacznie zgęstnieje (cały czas mieszać, aby uniknąć przypalenia). DO letniego, prawie zimnego budyniu wrzucać po kawałku masła i miksować dokładnie do połączenia składników. W trakcie miksowania można dodać dodatkowo 3 łyżki cukru pudru (zależne od progu słodkości każdego ). Miksować dość długo, aby składniki się połączyły i powstał puszysty, aksamitny krem.
Śliwki (najlepsze są takie niezbyt miękkie)wypestkować i pokroić na ćwiartki. Obsypać cukrem (ilość zależna od upodobań i słodkości śliwek). Tak przygotowane owoce wrzucić na rozgrzaną patelnię. Co jakiś czas mieszać. Dusić śliwki aż do momentu gdy troszkę zmiękną i powstanie na patelni dość dużo syropu. Powstały syrop przelać do szklanki (mnie wyszło prawie pół) i uzupełnić do pełna wodą (tak 3-5mm poniżej brzegu). Tak powstały płyn podgrzać by był bardzo gorący i rozpuścić w nim 2 łyżeczki żelatyny. Schłodzić do momentu aż powstanie gęsty syrop/żel.
Składanie: Ostudzone ciasto czekoladowe przeciąć na dwa płaty. Na dolnym równomiernie ułożyć wystudzone śliwki z patelni i polać powstałym śliwkowym żelem (u mnie się to nie zsiadło całkowicie). Na to wyłożyć równomiernie krem budyniowy i przykryć drugą częścią czekoladowego ciasta. Włożyć ciacho do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. SMACZNEGO :-)
Krem budyniowy jest bardzo puszysty, aksamitny i delikatny- jego stopień zastygnięcia zależy jak myślę od masła/margaryny tzn ich jakości. Dość mocny czekoladowy smak (ja dałam 5 łyżek ciemnego kakao) rewelacyjnie współgra z aksamitnym i delikatnym kremem i lekko momentami chrupiącymi śliwkami z ich kwaskowatym posmakiem- dla mnie rewelacja :-)
Ciacho powstało na bazie: przepisów http://slodkie.blox.pl/tagi_b/1645/jogurtmaslankakefir.html , http://www.wielkiezarcie.com/recipe40860.html z moimi modyfikacjami oraz własnego pomysłu :)