Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zabawne ciasteczka pod choinek. Kruche, bardzo smaczne, wprost rozpływają się w ustach. Bez dodatkowych foremek.
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9589
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3229
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6679
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9589
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3229
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6679
Składniki
Miękkie masło najlepiej w kawałkach wrzucić do miski i utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę maślaną. Dodać olej, jajko i szczyptę soli, dalej ucierając, do dokładnego utarcia składników.
Wsypać kakao, przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Ciasto zagnieść i uformować kulę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny, można na dłużej.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta odrywać małe kulki wielkości małego orzecha włoskiego i nadawać im owalny kształt. Układać je na blaszce i lekko spłaszczyć. Nastepnie nożem nacinać na ukos w krateczkę, nadając wygląd szyszki. Wzorek można też zrobić przy pomocy łyżki lub nacinać nożyczkami małe kolce.
Szyszki piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.