Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Czekoladowe torciki z czerwonych buraków"
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 217
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 350
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 217
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 350
Składniki
Obrane buraki pokrój na kawałki, wrzuć do garnka z osolonym wrzątkiem i ugotuj do miękkości. Odlej, pozostaw do ostudzenia. Zupełnie zimne buraki zmiksuj na gładkie purée.
Jajka zmiksuj z cukrem (najlepiej brązowym) na puszystą masę. Dalej miksując, partiami dolewaj olej. Następnie dodaj buraczane purée oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kakao. Wymieszaj.
Czekoladę połam na kawałki. Włóż do miseczki. Naczynie umieść na garnku z gotującą się wodą. Mieszając, rozpuść czekoladę w gorącej kąpieli wodnej. Pozostaw do przestudzenia. Dodaj do ciasta, połącz.
Gotowe ciasto przełóż do wyłożonej pergaminem formy (możesz też wysmarować ją tłuszczem i oprószyć mąką lub bułką tartą). Wstaw do piekarnika. Piecz około 30 minut w temperaturze 180 st. Przestudź ciasto w formie, a następnie wyjmij na deskę. Okrągłą foremką wytnij torciki.
Biały ser przepuść trzykrotnie przez maszynkę (lub użyj gotowego twarogu na sernik). Zmiksuj go z syropem klonowym. Zamiast syropu możesz użyć płynnego miodu. Biały ser dosłodzisz też cukrem pudrem lub dowolnym syropem smakowym do kawy (np. waniliowym). Masę serową rozłóż na wystudzone torciki. Udekoruj owocami.
12 porcji, czas ok. 60 min; porcja – 340 kcal, cena 1,40 złŹródło: Świat kobiety