Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kakaowy biszkopt z masą śmietanową z czekoladą oraz galaretką z gruszkami. Ciasto proste a jakie dobre :)
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 2445
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1714
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 5413
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 2445
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1714
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 5413
Składniki
Biszkopt kakaowy: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy po trochu cukier i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na blaszkę 20x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Studzimy.
Masa czekoladowa: śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone oraz startą na dużych oczkach czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki do stężenia masy.
Galaretka: Obie galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklankach wrzątku. Z gruszek usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Gruszki wrzucamy do tężejącej galaretki i wlewamy na masę śmietanową. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Smacznego :)