Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na czekoladowy brzoskwiniowiec z pianką jogurtowo śmietanową.
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1486
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 8264
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 193
Pyszne tuszki śledziowe marnowane z cebula do słoików zapraszam po przepis
Odsłon: 4290
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1486
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 8264
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 193
Pyszne tuszki śledziowe marnowane z cebula do słoików zapraszam po przepis
Odsłon: 4290
Składniki
Ciasto. Do miski przesiewamy mąką, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy i odstawiamy. Jajka ucieramy z cukrem na najwyższych obrotach miksera około 10 minut aż masa zrobi się jasna i puszysta. Wsypujemy stopniowo przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy szpatułką. Na koniec wsypujemy posiekaną gorzką czekoladę. Mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (dno i boki). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180℃ przez około 30 minut do suchego patyczka. Każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba to mieć na uwadze. Upieczone ciasto pozostawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie delikatnie odkrawamy przyrumieniona górę. Wkładamy ciasto z powrotem do tortownicy (jeżeli jest wysoka), lub nakładamy rant (około 10 cm wysoki).
Masa jogurtowa. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy. Brzoskwinie odsączamy na sicie, a następnie kroimy na kawałki. Odstawiamy. Sokiem po brzoskwiniach lekko nasączamy ostudzone ciasto. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Do wystudzonej galaretki dodajemy jogurt i energicznie mieszamy. Jogurt z galaretką stopniowo wlewamy do ubitej kremówki. Mieszamy szpatułką, aż składniki dobrze się połączą. Dodajemy brzoskwinie, mieszamy i przekładamy masę na wystudzone i nasączone ciasto. Wstawiamy do lodówki aby masa stężała.
Polewa. W rondelku mocno podgrzewamy kremówkę (nie gotujemy). Dodajemy czekoladą i mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Pozostawiamy do przestudzenia i wylewamy na stężałą masę jogurtową. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Dekoracja. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wierzch ciasta robiąc ozdobne rozetki. Przed podaniem posypujemy jeszcze różową posypką.