Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Czekoladowy budyniowiec"
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 44445
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 41
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 44445
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 41
Składniki
Czas przygotowania: 50 minut (bez chłodzenia ciasta). 1 porcja: 375 kcal. Cena porcji: 1,25 zł
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno. Żółtka utrzyj razem z cukrem oraz cukrem waniliowym. Delikatnie połącz z pianą z białek, obiema mąkami oraz proszkiem do pieczenia.
Ciasto wlej do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180 st. Biszkopt wystudź i rozetnij na 2 blaty.
Proszek budyniowy wymieszaj z 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotuj. Wlej rozrobiony budyń. Gotuj dalej, aż masa zgęstnieje. Budyń dobrze wystudź, a następnie utrzyj z masłem. W czasie ucierania możesz dodać też grubo startą gorzką czekoladę. Blaty przełóż kremem.
Wstaw na 2 godziny do lodówki. Polewę stop. Przestudź. Oblej nią ciasto. Paseczkami polewy zrób także dekoracyjne wzorki na wierzchu ciasta.Źródło: Tina