Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten czekoladowy przekładaniec z pewnością pokochają wszyscy fani kakaowych słodkości. Bogaty, wilgotny biszkopt, aksamitny, ciemny krem maślano oraz czekoladowa polewa po prostu rozpływają się w ustach. Jeśli chcesz przełamać nieco intensywny smak czekolady, przesmaruj placki powidłami śliwkowymi lub konfiturą z czarnej porzeczki.
Składniki
Pracę zacznij od wykonania ciasta. W misce wymieszaj wrzącą wodę, przesiane kakao i posiekaną czekoladę. Rozpuść do uzyskania jednolitej masy i pozostaw do przestygnięcia. Tortownicę (ok. 25 cm) wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem. Rozgrzej piekarnik do 170°C.
W dużej misce ubij miękkie masło, następnie partiami dosypuj cukier i miksuj, aż składniki się połączą. Oddziel białka od żółtek. Zmniejsz prędkość miksera i dodawaj po jednym żółtku, następnie dodaj przestygniętą czekoladową masę. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i partiami dodawaj do masy, na zmianę ze śmietaną lub jogurtem. Białka ubij na sztywną pianę i też dodaj do masy, delikatnie mieszając całość łyżką. Przelej ciasto do foremki, wygładź szpatułką i piecz ok. 50 minut do suchego patyczka. Wyjmij ciasto, przestudź na kratce, następnie wyjmij z formy i zostaw do pełnego wystudzenia. Zimny biszkopt przetnij ostrym nożem na dwa blaty.
Aby wykonać maślany krem, rozpuść masło w rondelku, dodaj miód i wymieszaj drewnianą łyżką. Posiekaj czekolady i przełóż je do metalowej miski. Przelej gorące masło do pokruszonej czekolady i intensywnie mieszaj, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Pozostaw na 45-60 minut, mieszając co kilkanaście minut. Gdy masa będzie gęsta, ale nadal plastyczna, możesz złożyć ciasto.
Na dolnym biszkopcie rozłóż połowę kremu czekoladowo-maślanego i przykryj drugim ciemnym biszkoptem. Resztę kremu rozsmaruj na wierzchu i wstaw ciasto do lodówki. Aby przełamać smak ciasta, rozsmaruj kilka łyżek owocowej konfitury o kwaśniejszym smaku, a dopiero później wyłóż krem czekoladowy.
Przygotuj polewę. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, następnie dolej śmietankę i wymieszaj. Lekko przestudź czekoladowy lukier, po czym wylej na ciasto, rozprowadź i wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia.