Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodkości ciąg dalszy :) Tym razem w roli głównej czekolada. Dzisiaj zapraszam Was na delikatny torcik musowy na biszkoptach. Ten deser przyniesie cudowne doznania smakowe oraz dostarczy dużej dawki endorfin. W połączeniu z filiżanką latte, można odpłynąć w kulinarne niebo. Przepis na ten deser jest prosty i błyskawiczny w przygotowaniu. Gorąco polecam! :)
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2281
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1400
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 518
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3563
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1245
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2281
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1400
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 518
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3563
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1245
Składniki
Likier czekoladowy, wodę i miód gryczany przekładamy do garnuszka i lekko podgrzewamy dla dobrego połączenia składników. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy na spodzie podłużne biszkopty, które nasączamy ostudzonym ponczem.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 10 minut do napęcznienia. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zdejmujemy z ognia. Do masy czekoladowej dodajemy partiami rozpuszczoną w wodzie żelatynę, pamiętając o energicznym mieszaniu. Następnie dodajemy jogurt grecki i miksujemy wszystko dla dobrego połączenia oraz delikatnego napowietrzenia masy. Śmietankę kremówkę dokładnie ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy do pozostałych składników i mieszamy.
Masę czekoladową wylewamy na biszkoptowy spód, wierzch posypujemy startą czekoladą mleczną i wstawiamy do lodówki na kilka godzin do odpowiedniego stężenia.
Wierzch możemy posypać także gorzką czekoladą lub ciemnym kakao. * Jogurt grecki dodawany do masy powinien mieć temperaturę pokojową. Życzę smacznego! :)