Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Delikatne ciasto z kremem chałwowym"
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4642
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34341
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2043
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113730
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4642
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34341
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2043
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113730
Składniki
Kasię rozpuść w rondelku i przestudź. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka utrzyj z cukrem na puch.
Ciągle ucierając, dodaj mąkę, jogurt i rozpuszczoną Kasię. Tortownicę o średnicy 23 cm. wysmaruj Kasią i obsyp mąką.
Ciasto przełóż do formy. Formę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut w 180 st. C. Wystudź.
Jajka ubij z cukrem na parze. Gdy masa zgęstnieje, wyjmij ją z kąpieli wodnej i ubijaj, aż ostygnie. Miękką Kasię utrzyj, a następnie wymieszaj mikserem z pokruszoną chałwą. Do masy chałwowej dodawaj partiami ubitą masę jajeczną i delikatnie mieszaj łyżką, aż otrzymasz jednolitą masę.
Wystudzone ciasto posmaruj powidłami śliwkowymi. Przygotowany krem wyłóż na powidła i równomiernie rozprowadź.
Płatki migdałowe upraż na suchej patelni i posyp nimi wierzch ciasta. Całość odstaw na godzinę do lodówki. Potem można podawać.Źródło: Tele Tydzień