Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj następny łatwy przepis na bardzo smaczny deser na zimno, do pucharków, z fruzelina jagodowa. Z podanych składników wychodzi 8 deserków w szklaneczkach o pojemności 155 ml. Do jego zrobienia możecie użyć każdych ciasteczek z kremem, zarówno czekoladowych jak i waniliowych, ja użyłam czekoladowych z czekoladowym kremem. Jeśli deser robicie dzień wcześniej proponuje przyozdobić go bita śmietana tuz przed podaniem. Na filmie pokazuje Wam najprostszy i najszybszy sposób na jej ubicie bez miksera.
MISKA, MIKSER, BLENDER, NOZ, WALEK DO CIASTA, TOREBKA SPOZYWCZA, REKAW CUKIERNICZY, TYLKA Z GWIAZDKA, SZKLANECZKI
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 380
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 734
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 338
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 380
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 734
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 338
Składniki
Zrobić frużelinę jagodowa: Do garnuszka przełożyć jagody i dodać do nich cukier i sok z cytryny. Całość doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Kiedy jagody zaczną wypuszczać sok a cukier się rozpuści dodać do nich rozpuszczoną w zimnej wodzie mąkę ziemniaczaną. Owoce ponownie dobrze wymieszać i gotować do zgęstnienia. Gotowa Frużelinę odstawić do ostygnięcia.
W międzyczasie przygotować bazę do deserów. Ciasteczka pokruszyć za pomocą blendera lub umieścić je w zamykanym worku spożywczym i pokruszyć za pomocą wałka do ciasta. Pokruszone ciastka ułożyć na dnie szklaneczek lub słoiczków, w których serwowany będzie deser.
Następnie w dużej misce, zmikserem ubić wszystkie składniki na krem, oprócz ciastek. Ciastka drobno pokroić nożem i dodać do gotowego kremu. Tak przygotowany krem przełożyć do szklaneczek. Można zrobić to łyżką lub posłużyć się rękawem cukierniczym bez tylki.
Kiedy Frużelina przestygnie, łyżką nałożyć ją na wierzchu kremu. Tuż przed podaniem deserki ozdobić różyczką z bitej śmietany i udekorować kawałkami ciasteczek. Obejrzyj film gdzie dzielę się z Wami sposobem na ubicie bitej śmietany bez miksera. Smacznego!