Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Deser jogurtowo-agrestowy"
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 616
Pyzy ziemniaczane z farszem z mielonego mięsa wieprzowego. Ugotowane, okraszo...
Odsłon: 3343
Czyli dekonstrukcja postnych śledzi z ziemniakami.
Odsłon: 601
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 616
Pyzy ziemniaczane z farszem z mielonego mięsa wieprzowego. Ugotowane, okraszo...
Odsłon: 3343
Czyli dekonstrukcja postnych śledzi z ziemniakami.
Odsłon: 601
Składniki
Agrest umyj pod bieżącą wodą, osusz, usuń twarde szypułki. Mango umyj i cienko obierz. Miąższ natnij i starannie oderwij lub odkrój go od pestki. Zrób to nad miseczką, aby nie stracić ściekającego soku. 2 łyżki miąższu mango odłóż do dekoracji, resztę rozdrobnij blenderem na mus.
Żelatynę włóż do rondelka, wlej niewielką ilość zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Następnie ustaw rondel na małym ogniu i rozpuść ją, mieszając. Do drugiego rondla wsyp cukier, dodaj 100 ml wody, zagotuj.
Gdy zacznie wrzeć, dodaj agrest (kilkanaście owoców odłóż do dekoracji). Gotuj, aż owoce zmiękną. Następnie dodaj rozpuszczoną żelatynę i wymieszaj. Gdy całość przestygnie, zmiksuj wszystko blenderem. Dodaj mus z mango, dokładnie wymieszaj i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno mikserem na średnich obrotach, pod koniec dodaj cukier puder. Następnie dodaj jogurt, wystudzony mus owocowy, wymieszaj.
Deser przełóż do pucharków i wstaw do lodówki. Przed podaniem udekoruj świeżym agrestem, odłożonymi cząstkami mango i pokruszonymi herbatnikami.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut Porcja: 400 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie