Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na Desernik Tęczowy bez pieczenia, czyli niezwykle kolorowy i pyszny deser, w kształcie kolorowej kopuły.
miska 2L o średnicy 23 cm.
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 53
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4345
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 201
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 53
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4345
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 201
Składniki
Do każdej z 5 galaretek wlewamy 230 ml. gorącej wody. Mieszamy do rozpuszczenia i pozostawiamy do wystudzenia. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Po tym czasie kroimy galaretki na małe kawałki.
Do rondelka wsypujemy 6 łyżeczek żelatyny, wlewamy 50 ml. mleka i pozostawiamy do napęcznienia. Po tym czasie wlewamy resztę mleka czyli 50 ml. i podgrzewamy, ale nie gotujemy. Cały czas mieszamy, aby żelatyna dobrze się rozpuściła. Gdy już będzie mocno podgrzana ściągamy z kuchenki i pozostawiamy do wystudzenia. Do wysokiego naczynia przekładamy 900 g sera półtłustego, dodajemy 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego i 6 łyżek cukru pudru. Miksujemy ręcznym blenderem dolewając stopniowo wystudzone mleko z żelatyną. Miksujemy do otrzymania kremowej konsystencji. Masę serową rozdzielamy równo do wszystkich galaretek i mieszamy. Miskę o pojemności 2 litrów i średnicy 23 cm wykładamy folią spożywczą. Przekładamy do niej masę serową z czerwoną galaretką i wyrównujemy powierzchnię. Następnie masę z żółtą galaretką, zieloną, turkusową i niebieską. Na wygładzoną powierzchnię układamy namoczone w mleku herbatniki. Przykrywamy desernik folią spożywczą i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Na drugi dzień gdy ciasto będzie już mocno schłodzone ściągamy folię spożywczą, nakładamy duży talerz i odwracamy całość (patrz film). Ściągamy ostrożnie miskę. 450 ml śmietanki kremówki 30%, 3 łyżki cukru pudru i 2 śmietan fix miksujemy na sztywno. (Można pominąć śmietan fiks, ale wtedy trzeba użyć kremówki o większej ilości tłuszczu np. 36% lub 42%.) Cienką warstwą ubitej śmietany smarujemy ciasto. Resztę bitej śmietany przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką dowolnego rozmiaru. Całą powierzchnię ciasta dekorujemy rozetkami z ubitej śmietany. Na rozetki nakładamy ozdobne kolorowe kuleczki musujące.