Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto, które zawsze robiła je moja mama - dzisiaj to ja robię je swoim pociechom
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 227
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1137
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 227
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1137
Składniki
Ser mielimy trzykrotnie. Żółtko ucieramy dokładnie z cukrem. Dodajemy masło a następnie stopniowo zmielony ser. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao.
Na folii aluminiowej układamy w 3 rzędach herbatniki z dwóch paczek (szerszym bokiem obok siebie). Wykładamy białą masę a na nią kolejną warstwę herbatników. Na wierzch wykładamy masę kakaową. Równomiernie rozsmarowujemy. Brzegi folii stopniowo podnosimy do środka - w ten sposób ciasto praktycznie samo złoży nam się w trójkąt. Wyrównujemy. Wstawiamy na ok 30 minut do lodówki aby masa się ścisnęła. W tym czasie możemy jeszcze nadać odpowiedni kształt ciasta.
Masło wkładamy do rondelka, roztapiamy. Dodajemy cukier, dokładnie rozpuszczamy. Wsypujemy kakao i dodajemy mleko. Dokładnie mieszamy. Masa powinna być gładka i lśniąca. Odstawiamy na chwilę do przestudzenia. Polewamy ciasto. Pozostawiamy do zastygnięcia. Gotowe ciasto odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc) aby herbatniki zmiękły. Kroimy.