Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Domek z piernika"
Od pewnego czasu kwitnie moda na dubajskie słodycze z pastą pistacjową na baz...
Odsłon: 5799
Ten przepis na kaczkę z frytkownicy beztłuszczowej pozwala przyrządzić wykwin...
Odsłon: 1131
Bigos można przygotować w wersji „na bogato”, poświęcając mu nawet kilka godz...
Odsłon: 1193
Od pewnego czasu kwitnie moda na dubajskie słodycze z pastą pistacjową na baz...
Odsłon: 5799
Ten przepis na kaczkę z frytkownicy beztłuszczowej pozwala przyrządzić wykwin...
Odsłon: 1131
Bigos można przygotować w wersji „na bogato”, poświęcając mu nawet kilka godz...
Odsłon: 1193
Składniki
Rozpuść w niewielkim rondelku masło, cukier i miód. Następnie dodaj mąkę i przyprawę do piernika (szukaj takiej bez konserwantów) i dobrze wymieszaj.
Zagnieć ciasto i rozwałkuj na placek o grubości około pół centymetra.
Wytnij z ciasta poszczególne elementy domku. Pamiętaj o wcześniejszym zaplanowaniu otworów na drzwi i okna.
Włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piecz około 12 minut.
Przygotuj lukier: białko zmiksuj z cukrem pudrem na gładką lśniącą masę i wymieszaj z odrobiną soku z cytryny.
Umieść masę w szprycy cukierniczej i wyciśnij na elementy piernika, które trzeba skleić. Resztą udekoruj domek i użyj jako kleju do przymocowania słodkości.
Drzwi wykonaj z lasek cynamonu.
Czas: 160 min. 1 porcja = 500 kcal.Źródło: Kurier TV