Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam ucierane ciasto z węgierkami z chrupiącą skorupką na wierzchu.
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 203
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1226
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8834
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 3164
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 203
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1226
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8834
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 3164
Składniki
Umyj śliwki i wydryluj NIE przecinając do końca śliwki. Białka oddziel od żółtek. Żółtka, margarynę i 3/4 cukru utrzyj na gładką masę. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Białka ubij z resztą cukru (1/4) na sztywno. Dodaj do ciasta i wymieszaj delikatnie. Rozgrzej piekarnik do 175°C (góra-dół). Wylej ciasto do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką lub bułką tartą. Na cieście układaj wydrylowanie śliwki z odrobiną cukru (do dziurki po pestce wsypuję ok. łyżeczki cukru) skórką do ciasta. Posyp całość delikatnie cukrem. Wstaw ciasto do piekarnika na ok. 45 - 60 min (do suchego patyczka, długość zależy od ilości śliwek im więcej tym dłużej piecz). Po upieczeniu wyjmij ciasto i ostudź. Smacznego.