Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe kruche rurki to propozycja na pyszny deser. Do ich przygotowania przyda Ci się waflownica, dzięki której zrobisz idealnie równe ciasto o wyjątkowej strukturze. Rurki możesz napełnić bitą śmietaną, kremem czekoladowym lub jeść bez dodatków.
Waflownica
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1801
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 44
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1801
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 44
Składniki
Umieść masło w małym rondelku, a następnie podgrzej, aby się całkowicie rozpuściło. Odstaw do delikatnego ostygnięcia.
Teraz zacznij robić ciasto, z którego później będziesz przygotowywać rurki. Do dużej miski wbij białka, dodaj do tego kremówkę i zmiksuj krótko do połączenia składników.
Dodaj cukier, sól, ekstrakt waniliowy. Ponownie wymieszaj. Dodaj roztopione masło i mąkę. Zmiksuj krótko do połączenia składników. Ciasto nie powinno mieć grudek.
Rozgrzej waflownicę według instrukcji obsługi. Nałóż odpowiednią ilość ciasta (najlepiej 1-2 łyżki) i piecz do złotego koloru. Następnie nawiń ciasto na plastikowy drążek, rączkę łyżki drewnianej lub dołączoną rurkę do waflownicy. Lekko przyciśnij i pozostaw do ostudzenia.
Tak samo postępuj z pozostałym ciastem. Pamiętaj o tym, aby jeszcze ciepłe ciasto owijać wokół rurki, żeby nie stwardniało.
Do ciasta możesz opcjonalnie dodać łyżkę kakao, aby stworzyć dwukolorowe wafelki. Wtedy na waflownicę wyłóż jedną łyżkę ciasta w jasnym odcieniu, a następnie drugą łyżkę w ciemnym. Opcjonalnie możesz wypełnić rurki bitą śmietaną albo kremem czekoladowym.