Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Domowe lody z wiśniami"
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1208
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 42
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1263
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 201
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1208
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 42
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1263
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 201
Składniki
Rozbij jajka, oddzielając żółtka od białek. Zagotuj śmietanę i poczekaj, aż troszkę przestygnie (do ok. 80 st. C). Potem dodaj do niej żółtka, ubij i zupełnie schłódź.
Białka z drobnym cukrem ubijaj w gorącej kąpieli wodnej przez ok. 5 minut, a potem odstaw i ubij na gęstą pianę.
Osłódź twaróg cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a następnie dodaj śmietanę z żółtkami oraz pianę z białek. Metalową formę na keks wyłóż folią spożywczą i wlej do niej część kremu.
Przełóż połową wydrylowanych wiśni i przykryj kolejną częścią kremu. Powtórz czynność jeszcze raz. Powierzchnię wygładź i poukładaj na niej biszkopty.
Krem wstaw do zamrażalnika na 5 godzin do stężenia. Przed podaniem poczekaj, aż lekko się rozmrozi. Udekoruj wiórkami i wiśniami.
Czas przygotowania: 45 minut 240 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień