Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Domowe markizy"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9123
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9123
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Dodaj 12,5 dag zimnego masła, 8 dag cukru, jajko i wiórki. Szybko zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę, owiń folią i odłóż na minimum 2 godziny do lodówki, aby się dobrze schłodziło.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki płat. Foremką lub kieliszkiem wykrawaj nieduże ciasteczka (o śred. 5 cm). Rozłóż je na pokrytą pergaminem blachę do pieczenia. Wstaw do piekarnika. Piecz około 8 minut w temp. 180 st. Zdejmij z blachy, odłóż do ostudzenia.
W rondelku rozpuść resztę cukru. Ogrzewaj, aż się skarmelizuje. Dodaj pozostałe masło oraz chudą śmietanę. Ogrzewaj, aż karmelu się połączą. Kremówkę zagotuj z pokruszoną czekoladą. Mieszaj do rozpuszczenia. Ciastka zlepiaj karmelem, polewaj sosem. Wystudź.
czas ok. 40 min; porcja – 200 kcal, cena 1,60 zł
<strong>Masa kajmakowa</strong>
Puszkę ze słodkim mlekiem skondensowanym umieść w dużym garnku, zalej wodą. Gotuj na małym ogniu (woda powinna jedynie delikatnie bulgotać) około 2 godziny. Po tym czasie wyjmij puszkę, lekko ostudź, otwórz i wyjmij gotową masę kajmakową. Używaj do przekładania ciasta i ciasteczek oraz dekorowania deserów.Źródło: Świat kobiety