Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczne Ptasie Mleczko to specjał, który ma szeroką rzeszę wielbicieli. Wiele firm wprowadza do sprzedaży podobny produkt, ale przywiązani do tradycyjnego wariantu konsumenci są raczej zgodni, że nie sposób dorównać oryginałowi. Tymczasem domowe ptasie mleczko spotyka się niemal wyłącznie z pozytywnym recenzjami!
Kiedy przejedzą ci się świąteczne makowce i pierniki, pomyśl o lekkim cieście...
Odsłon: 1237
Puszysty sernik na spodzie Twix łączy w sobie kremową, delikatną konsystencję...
Odsłon: 413
Kiedy przejedzą ci się świąteczne makowce i pierniki, pomyśl o lekkim cieście...
Odsłon: 1237
Puszysty sernik na spodzie Twix łączy w sobie kremową, delikatną konsystencję...
Odsłon: 413
Składniki
Podgrzej połowę mleka do temperatury około 50°C. Rozpuść w nim żelatynę. Przestudź. Białka ubij na sztywno na wysokich obrotach miksera. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo przesiany przez sitko cukier puder.
Wymieszaj ubite białka z sokiem z cytryny i ekstraktem waniliowym oraz resztą mleka skondensowanego. Cienką stróżką wlej mleko z żelatyną do piany, cały czas delikatnie mieszając. Masę przelej do prostokątnej formy (takiej, by uzyskać warstwę waniliowej pianki o pożądanej grubości) wyłożonej folią aluminiową. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
W międzyczasie przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka wlej śmietanę kremówkę. Dodaj do niej masło, kakao i cukier. Podgrzej na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy uzyskasz jednolitą masę, zdejmij rondelek z palnika. W osobnym naczyniu rozpuść żelatynę w gorącej wodzie. Dokładnie wymieszaj ją z masą czekoladową.
Pokrój stężały blok waniliowy w niewielkie kostki. Zanurz każdą na chwilę w przestudzonej, ale wciąż płynnej masie czekoladowej. Odkładaj gotowe kostki na kratce. Poczekaj, aż czekolada zastygnie. Wówczas przełóż ptasie mleczko do lodówki.