Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy przejedzą ci się świąteczne makowce i pierniki, pomyśl o lekkim cieście parzonym z rozpływającym się w ustach kremem budyniowym. Oto najlepsza karpatka na świecie!
Forma 25x25 cm
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 1500
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 235
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 245
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 236
Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...
Odsłon: 8217
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 1500
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 235
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 245
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 236
Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...
Odsłon: 8217
Składniki
Przygotuj ciasto. Podgrzej w garnku wodę z masłem i solą. Gdy zacznie się gotować, zmniejsz moc palnika. Stopniowo dodaj mąkę, cały czas mieszając energicznie powstające ciasto. Gdy uzyskasz gładką, odchodzącą od ścianek garnka masę, odstaw ją do przestudzenia.
Dodaj do ciasta jajka – po jednym, za każdym razem miksując do połączenia składników. Na koniec wmieszaj też do ciasta i proszek do pieczenia.
Podziel ciasto na dwie porcje. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia dno formy o wymiarach 25x25 cm. Niezbyt równo („faliście”) rozprowadź na papierze jedną z porcji ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez 20 minut. Gdy ciasto się zarumieni, zmniejsz temperaturę w piekarniku do 160°C i na chwilę lekko uchyl drzwiczki. Następnie piecz ciasto jeszcze przez około 15 minut. W ten sam sposób upiecz obie porcje ciasta.
Odlej około 100 ml i rozpuść w nim proszek na budyń. Resztę mleka zagotuj z ziarnkami wanilii. Z międzyczasie utrzyj żółtka z cukrem. Połącz z zaczynem na budyń. Zmniejsz moc palnika i przelej zaczyn z żółtkami do gotującego się mleka. Gotuj przez chwilę, cały czas mieszając. Odstaw budyń do przestudzenia pod przykryciem.
Utrzyj masło na puch. Nie przerywając ucierania, dodaj do niego partiami budyń. Uzyskanym kremem przełóż ostudzone blaty ciasta. Wstaw je na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.