Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe rurki z kremem, które przygotujecie od podstaw. W tym przepisie znajdziecie sprawdzoną recepturę na domowe ciasto francuskie oraz gęsty krem śmietankowy z serkiem mascaropne.
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 614
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 166
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 235
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 127
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 614
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 166
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 235
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 127
Składniki
Zacznij od przygotowania ciasta do rurek. Mąkę przesiej do miski, dodaj masło starte na tarce na dużych oczkach, wsyp szczyptę soli i cukier puder. Ciasto zacznij wyrabiać dłońmi. W trakcie zagniatania dodawaj stopniowo po łyżce wody. Ciasto wyrób na gładką, jednolitą masę.
Wyrobione ciasto owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie wyciągnij ciasto z lodówki, odwiń z folii, przełóż na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkuj na prostokąt o grubości około 3-4 mm. Rozwałkowane ciasto złóż na pół i jeszcze raz na pół, ponownie rozwałkuj na cienki prostokąt. Czynność powtórz jeszcze 2-3 razy.
Wyrobione ciasto ponownie owiń folią spożywczą i wstaw na kolejne 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto ponownie rozwałkuj na placek o grubości 2-3 mm. Następnie pokrój je na paski o grubości około 1,5-2 cm.
Foremki do rurek posmaruj masłem i prósz mąką. Na każdą foremkę nawiń pasek ciasta zaczynając od węższej strony.
Nawinięte rurki przełóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia zachowując kilkucentymetrowe odstępy.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Rurki piecz przez około 15 minut (do zrumienienia).
Upieczone rurki wystudź, następnie zdejmij foremki.
Schłodzoną śmietankę przelej do wysokiego naczynia i ubij na puszystą pianę. Następnie dodaj cukier puder i serek mascarpone. Składniki miksuj do momentu uzyskania gęstego kremu.
Krem śmietankowy z serkiem mascarpone przełóż do szprycy. Nadziej rurki wstrzykując krem z dwóch stron ciasta.
Gotowe rurki przed podaniem oprósz cukrem pudrem. Smacznego!